KANJER van SEPTEMBER oprichter van Penmaatje
Donderdag 22 september start de Week tegen Eenzaamheid. Organisaties en vrijwilligersinitiatieven maken zich hard om eenzaamheid, en bijbehorende taboe, te doorbreken. Zo ook Petra Brouwer, oprichter van het project Penmaatje. Mensen met een gevoel van eenzaamheid kunnen zich aanmelden om leuke brieven en kaartjes te ontvangen.
Penmaatjes
Door haar vroegere werk in de zorg kent Petra veel schrijnende verhalen. “Als iemand zijn kerstkaarten het hele jaar op de kast heeft staan omdat hij zo blij is met een kaartje, zet dat je toch aan het denken.” De Penmaatjes, waaronder een aantal van haar vriendinnen, vinden het leuk om brieven en kaartjes te schrijven. Dit doen zij één á twee keer per maand. Het is een kleine moeite, maar net even wat meer werk dan een mailtje sturen. Het geeft een persoonlijk tintje aan het contact.
Duurzame vriendschap
Terugschrijven naar een Penmaatje mag natuurlijk ook, maar is niet verplicht. Bij sommige mensen is de motoriek om te schrijven bijvoorbeeld niet (meer) in orde. “Het is mooi als er heen en weer wordt gecorrespondeerd. Even je ei kwijt, problemen bespreken of vertellen over een leuke belevenis. Wie weet klikt het zo goed, dat er uiteindelijk een ontmoeting plaatsvindt. En mogelijk zelfs een duurzame vriendschap”, aldus Petra. Tijdens de Week tegen Eenzaamheid hoopt ze mensen dat extra zetje te geven om over de drempel te stappen en zich aan te melden.
Cadeautje in de brievenbus
Penmaatje is in februari van start gegaan. Bij een aantal verzorgingstehuizen in Dordrecht heeft Petra mooie matches gemaakt. “Als ik bewoners tegenkom, reageren ze heel positief. Wat hen betreft krijgen ze wekelijks post van Penmaatje. Ze ervaren het als een cadeautje in hun brievenbus. Ik geef hen geen ongelijk. Het is toch leuk om zo nu en dan een kaartje te krijgen!” Petra hoopt in Dubbeldam ook een mooie slag te slaan, onder andere bij Het Parkhuis en De Gravenhorst.
Eenzaamheid is een taboe
Tegelijkertijd benadrukt ze dat eenzaamheid niet alleen bij ouderen voorkomt. “Dertig procent van de bevolking ervaart het in lichte of zware vorm. Denk maar aan mensen met een chronische ziekte, of de periode na een scheiding. Ook veel jongeren en vrouwen voelen zich eenzaam. Aan de buitenkant is dat vaak niet te zien. Eigenlijk kent iedereen wel eens momenten of periodes van eenzaamheid. Het is alleen een taboe om ervoor uit te komen en erover te praten. Middels social media wil ik bijdragen aan een kanteling daarin.”
Namens alle wijknetwerkpartners hartelijk bedankt, Petra! Dankzij jou zijn we weer wat stappen verder in het doorbreken van (de taboe op) eenzaamheid!
Zelf een KANJER aanmelden?
Zie hier alle KANJERS op een rij | Facebook: MEE Drechtsteden Oost | T: 078-654 97 47 | E:Melissa.Pang@MeeDrechtsteden.nl | Wijknetwerkpartners: Gemeente, Politie, Trivire, R-Newt, Sociaal Team, Parkhuis, Dubbelmonde