KANJERS van AUGUSTUS bij oogvereniging
“Slechtziend zijn kost veel energie. Het is heerlijk om soms in een omgeving te zijn van een niet ziende wereld”, zo zegt Wim van Dorp, een van de acht vrijwilligers bij de oogvereniging. Zo’n twintig lotgenoten ontmoeten elkaar elke twee weken in het Rode Kruis gebouw. Dankzij de enthousiaste goed- en slechtziende vrijwilligers zijn alle donderdagen goed gevuld met informatieve en gezellige activiteiten. Tijdens het samenzijn wordt auditief gecombineerd met voelen. Op de foto van links naar rechts: Ploni van der Stek, Cora de Haas, Cune Hubers, Wim van Dorp, Jan en Jannie Pel, Tim Kamphuis en Arnold van Laar.
Voorzitters Ploni en Wim
Ploni (voorzitter) en Wim (tweede voorzitter) zijn de trekkers van de oogvereniging. Vanuit hun rol als klant bij de Visio, een organisatie die slechtziende en blinde mensen ondersteunt, zijn zij in september 2009 een contactgroep gestart voor Dordrecht en omstreken. Ploni: “In het begin was ik aan het kniezen of ik het wel zou doen, maar daar schiet je niets mee op. Slechtziend of blind zijn maakt eenzaam, omdat je wereld zo klein wordt. Ik ben erg blij dat ik over de drempel ben gestapt en met deze humoristische, gezellige groep mag werken.” Wim, 22 jaar slechtziend, vult Ploni aan: “Ik geniet van het samenzijn met lotgenoten, je hoeft niets aan elkaar uit te leggen.”
Penningmeester Tim en voorlezer Cune
Tim, collega-orgelspeler van Wim, beheert de centjes. Goede doelen en gastsprekers, waaronder de MEE gehandicaptenraad, worden gefinancierd uit de contributie pot. Daarnaast is er een ‘lief en leed varkentje’ die elke week rond gaat, voor bloemen of kaarten. “Als er iets met iemand aan de hand is gaan we bij elkaar langs”, aldus Tim. Het varkentje komt ook goed van pas tijdens uitstapjes bij het Parkhuis, de Paardenhoeverij en musea. “Dan drinken we gezellig nog wat na”, legt Cune uit. Waar Cune vroeger boeken insprak, leest zij tegenwoordig voor bij de vereniging. Bij uitstapjes ligt dit auditieve stuk in een goede rondleiding, waar mogelijk in combinatie met voelen.
Jan en Jannie Pel
Zowel binnen- als buitenshuis wordt er flink wat afgelachen op de donderdagen. Soms is het zelfs zo gezellig dat er van het programma niets terecht komt. “Iedereen komt met ideeën voor activiteiten, zoals het zingen van oude liederen of allerhande spelletjes, die ik vervolgens help organiseren. Het Rode Kruis gebouw leent zich daar goed voor, ze verdienen een dikke pluim!”, vertelt Jan glunderend. Zijn vrouw Jannie is ook al zes jaar actief. “Ze is een van de ouderen, maar stofzuigt nadien altijd”, aldus een trotse Ploni. Buiten de donderdagen om vergezelt Jannie een aantal blinde mensen bij bezoekjes aan het ziekenhuis of de supermarkt.
Hand- en spandiensten van Arnold en Cora
Arnold verricht inmiddels 2,5 jaar allerlei hand- en spandiensten. Evenals Cora, die waar nodig bijspringt. Cora: “Soms stoten de deelnemers per ongeluk drinken om, dat maken we dan zo snel mogelijk schoon. Met slechtziende en blinde mensen werken is een leerproces. Je wordt je steeds meer bewust van de obstakels, die zij in de ziende wereld tegenomen. Bijvoorbeeld welke richting een bus opgaat. Maar niemand is hier zielig en iedereen staat altijd open voor alle soorten activiteiten!” De contactgroep hoopt nog meer mensen over de drempel te krijgen en zich bij hen aan te sluiten.
Namens alle wijknetwerkpartners hartelijk bedankt, team oogvereniging! Jullie vullen zo’n twintig niet ziende werelden vol met belevingen, gezelligheid en geschater!
Zelf een KANJER aanmelden?
Zie hier alle KANJERS op een rij | Facebook: MEE Drechtsteden Oost | T: 078-654 97 47 | E:Melissa.Pang@MeeDrechtsteden.nl | Wijknetwerkpartners: Gemeente, Politie, Trivire, R-Newt, Sociaal Team, Parkhuis, Dubbelmonde