Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Herdenking van einde zelfstandig Dubbeldam vijftig jaar geleden

Op het eiland van Dordrecht wordt op dinsdag 30 juni  en woensdag 1 juli 2020 stil gestaan bij het historische feit, dat een halve eeuw geleden de zelfstandige gemeente Dubbeldam ophield te bestaan. Daarom is er eerst op 30 juni – toen Dubbeldam vijftig jaar geleden nog even Dubbeldam was – om 12 uur een plechtigheid op het Damplein. In het Dordtse Stadskantoor wordt op 1 juli om 15 uur een Dubbeldamse expositie geopend. De Dubbeldamse en Dordtse vlaggen zullen die dag  naast elkaar wapperen op het Stadhuis.

De grote stad annexeerde in 1970 de kleine plaats Dubbeldam om ruimte te krijgen voor de eigen ontwikkeling op het eiland. De nieuwe stad Dordrecht werd hierdoor ook voor het eerst een gemeente met meer dan honderdduizend inwoners.

De laatste burgemeester van Dubbeldam was Jan Pieter Matthijs Beelaerts van Emmichoven. Hij stond voor zijn gemeenschap. Net als veel Dubbeldammers maakte hij er geen geheim niks te zien in de overname door de qua inwoners grote broer die maar het kleinste stukje grond van het eiland in bezit had. De gemeente wilde de eigen identiteit behouden, want daarin lag ook de verbinding met elkaar. De gemeente was trots op een actief eigen verenigingsleven. Dat kleurt tot op de dag van vandaag de wijk Dubbeldam.

Het eigen DNA werd ook bevestigd  enkele dagen voor de overgang naar het Dordts bestuur. Dubbeldamse verenigingen, schoolkinderen en burgers trokken op 26 juni 1970 in een feestelijk defile langs hun eigen gemeentehuis  aan de Dubbelsteynlaan. Vanaf woensdag 1 juli zal daar wederom tot na het weekeinde de Dubbeldamse vlag gaan wapperen.

Oude emoties of nostalgie bleken nog te bestaan toen op het Damplein, het hart van Dubbeldam, in 2014 een  kombord Dubbeldam werd geplaatst. Dat was een idee van de echte Dubbeldammers Wim Wouters en Henk Barendse.  In 1970 had de gemeente Dordrecht nog verzuimd om bij de oude gemeentegrenzen van Dubbeldam het kombord Dubbeldam (gemeente Dordrecht) te plaatsen.

Bij het kombord op het Damplein  zal op dinsdag 30 juni aandacht worden gegeven aan het feit dat Dubbeldam precies vijftig jaar geleden nog die dag een zelfstandige gemeente was. De Dordtse wethouders Marco Stam en Maarten Burggraaf zijn te gast en onthullen een extra bord onder het Kombord.

Fotograaf Wim van de Pol en journalist Hans Berrevoets, die  in 2014 betrokken waren bij de plaatsing van het eerste Kombord, vinden de herdenking passend. ,,Zeker in  2020 hoort in het Dordtse collectief geheugen een hoofdstuk te staan, waaruit blijkt  dat Dubbeldam een eigen gemeente-historie heeft, waarop Dubbeldammers trots mogen blijven.” Van de Pol vult nog aan: ,,Natuurlijk zijn we allemaal nu Dordtenaren, maar we kunnen daarnaast ook Dubbeldammers zijn.”

Hans Berrevoets, die op 30 juni de plechtigheid presenteert, heeft  eigen Dubbeldamse historie. ,,Mijn overgrootouders woonden en werkten op een stoomgemaal op Dubbeldamse grond. Mijn oud-tante had een tijd verkering met de latere wethouder Jas en oud-oom Ad van Wamelen zat voor de VVD in de laatste gemeenteraad van Dubbeldam. Als je eigen geschiedenis is verbonden met een buurt, een wijk of een stad, dan liggen de mogelijkheden voor het oprapen om te oefenen in gemeenschapszin. Dat is in deze uitzonderlijke tijd hard nodig, want we moeten het samen doen.”

De gemeente Dubbeldam werd op 30 juni om 24.00 verleden tijd en op 1 juli 00,00 uur werd burgemeester mr. J.J. van der Lee ook de burgemeester van de Dubbeldammers. Daarom is er op woensdag 1 juli vanaf 15 uur een plechtigheid in het Stadskantoor. Wethouder Piet H. Sleeking – die inmiddels Dubbeldammer is – opent  een foto-expositie in het Stadskantoor. Fotograaf Wim van de Pol heeft de expositie samengesteld met medewerking van Ed Kruithof, Piet Bijl en drukkerij RAD.   ,,Het draait in de expositie om toen en nu. Dat voedt tevens herinneringen. Het zal voor oud-Dubbeldammers een feest van herdenking zijn en  jonge Dubbeldammers een blik op hun uniek erfgoed geven,” aldus Van de Pol.

Het duo Berrevoets/Van de Pol vindt het ook van gemeenschapszin getuigen dat op Stadhuis van Dordrecht de Dordtse en Dubbeldamse vlag samen gaan wapperen juist op  1 juli. ,,Dat is een erkenning van de historie in de vorm van eenheid in verscheidenheid op het eiland waarop we samenleven. De aandacht voor het einde van de zelfstandige gemeente Dubbeldam, nu vijftig jaar terug, staat niet voor niks op de Dordtse historische kalender.”

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Waar is knapperd Ross?

DORDRECHT – Dit is Ross, een 3-jarige kater uit Dubbeldam. Hij is sinds anderhalve week spoorloos. “Hij is sinds 6 oktober niet meer thuis geweest en we missen hem heel erg”, vertelt zijn bezorgde baasje Elise Lammers. “Ross is nogal een knapperd. Netjes gechipt en niet gevonden door of gebracht bij de dierenambulance. Het zou zomaar kunnen dat er diefstal in het spel is? Hoe meer aandacht, hoe eerder hij gevonden wordt, hopen we. Hij heeft een dikke fluffy staart en witte pootjes. Heeft u hem gezien? Wij horen het heel graag via 06-44962136. Bedankt!”

Actueel

Bijzondere Burendag in Stevenshof

DORDRECHT – In het Stevenshof in Dubbeldam vond op zaterdag 28 september niet alleen een gezellige Burendag plaats. Ook de gezamenlijk aangeschafte AED werd onthuld. Nanette Hermus heeft initiatief genomen om een draagbare ‘hartstarter’ in de wijk te plaatsen. Dit werd breed gedragen. Zij verzorgt het beheer en deed dus ook de onthulling. Met de zelfgemaakte hapjes, suikerspinnen en natuurlijk een springkussen was de dag compleet.

Actueel

Help groep 7 van de Beatrixschool in strijd tegen E-waste

DORDRECHT – In de strijd tegen uitstoot en afval gaan tien basisscholen in de regio, waarvan vijf in Dordrecht, de strijd met elkaar aan in de jaarlijkse E-waste race. Elektronisch afval is de snelst groeiende afvalstroom in de wereld. Heel veel oude elektronica zoals oude mobieltjes, laptops en kabels belanden bij het normale afval. Dat is zonde, want zulke apparaten en elektronica zitten vol met herbruikbaar materiaal dat een tweede leven verdient. De kinderen uit groep 7 van de Beatrixschool doen dit jaar voor het eerst met de actie mee. Zo dragen zij hun steentje bij aan het recyclen en hergebruiken van elektronica.