KANJERS van JANUARI bij het Parkhuis in bedrijf

Een luisterend oor bieden. De leefbaarheid vergroten. Een (zieke) buur in nood helpen. De wijk schoon houden. Vrijwillige inzet bij een maatschappelijke organisatie in de wijk. Allemaal voorbeelden waar actieve, inspirerende bewoners en vrijwilligers in Dubbeldam voor in het zonnetje worden gezet. Ook wel KANJERS genoemd.
Hoe werkt het?
Melissa Pang van MEE DS Team Oost zal dit jaar elke maand bloemen overhandigen aan een (groep) KANJER(S), die zich vrijwillig inzet voor de wijk en/of buren. KANJERS worden aangemeld door de vorige KANJER(S), netwerkpartners of wijkbewoners.
Tegelijkertijd worden de inspirerende bewoners/vrijwilligers vastgelegd voor een artikel in de nieuwe Dubbeldammer (bezorging begin maart), voor op de wijkwebsite en Facebook pagina’s van de betrokken netwerkpartners.
KANJERS van JANUARI
Leen Walgers (foto: midden), Cees Heijningen (foto: links) en Piet Wester (foto: rechts) kregen de eer om als eerste KANJERS van Dubbeldam bekroond te worden. Hun harde werk en enthousiasme als vrijwilligers bij het Parkhuis in Bedrijf konden natuurlijk niet onopgemerkt blijven.
Leen werd genomineerd door het Parkhuis, omdat hij altijd voor hen klaarstaat. Cees werd genomineerd door Leen, omdat hij al jarenlang zo’n trouwe, multifunctionele vrijwilliger is. En Piet verdient volgens Cees ook credit voor al zijn inzet.
Werkplaats in Bedrijf
Werkplaats in Bedrijf is een arbeidsproject van het Parkhuis waar bedrijven en particulieren terecht kunnen voor bv. inpakwerk, stickeren, labelen, sorteren en drukwerk. De medewerkers/deelnemers zijn voornamelijk cliënten van het Dijckhuis en cliënten die de Dagondersteuning bezoeken vanuit de thuissituatie.
Naast de kwaliteit en snelheid van de opdrachten, staat een zinvolle dagbesteding centraal. De deelnemers hebben o.a. te maken met dementie, neurologische aandoeningen en/of psychiatrische problemen, waaronder het syndroom van Korsakov.
“Als je liefde geeft, krijg je er een hoop voor terug”
Het is niet de makkelijkste doelgroep, maar Leen -die actief is als chauffeur, tijdens uitjes en bij de werkplaats- heeft hen in zijn hart gesloten. “Als je liefde geeft, krijg je er een hoop voor terug,” zo zegt hij met tranen in zijn ogen.
Voordat Leen bekend was met de doelgroep had hij soms vooroordelen. Echter, na het aanhoren van hun zware verhalen en het zien van hun oprechtheid, is hij honderd graden omgeslagen. En met een aantal heeft hij zelfs een speciale band.
Goede faciliteiten
Leen stapte drie jaar geleden spontaan binnen bij het Parkhuis, viel voor iemand in en was binnen een half jaar bijna dagelijks actief als vrijwilliger. Natuurlijk niet zomaar; zowel de deelnemers als de begeleiders en faciliteiten zijn fantastisch!
Leen noemt een aantal interessante cursussen, waar alle vrijwilligers een certificaat voor kunnen halen: omgaan met dementie, communicatieve vaardigheden, afstand en nabijheid, borderline, ouderen depressie, HIV hepatitus, assertiviteit, impact van verlies, presentatie en benadering.
Naast educatie en ontwikkeling wordt er ook tijd gemaakt voor ontspanning en gezelligheid. Twee keer per jaar organiseert het Parkhuis een vrijwilligersavond met een buffet en muziek. En ook een kerstpakket wordt niet vergeten. Leen spreekt met veel lof over het Parkhuis.
Multitasken
Doordeweeks rijdt hij heen en weer van het Dijckhuis naar het Parkhuis en de Werkplaats in Bedrijf. En in het weekend of tijdens midweekjes weg staat hij paraat als multitasker. Dan organiseert hij sportdagen en boottochtjes, maakt verse broodjes, zet verse koffie en zorgt voor de barbeque. Allemaal activiteiten waar de deelnemers van opleven.
Voor Leen betekent dat even de knop om en proberen om dezelfde taal te spreken. Soms zijn daar grapjes voor nodig. Of soms zelfs een sigaretje.
Veel deelnemers kennen elkaar van het Dijckhuis. Het is een fijne, hechte groep waar Leen inmiddels volledig door is opgenomen. “Ze komen liever voor hem dan voor de begeleiders,” zo zegt een van de begeleiders.
“Op den duur beschouw je iedereen als vriend”
Ook Cees is populair bij de deelnemers. “Op den duur beschouw je iedereen als vriend,” vertelt hij. En met sommige mensen heeft hij een bepaalde, speciale verbintenis. De contacten met de begeleiders, vrijwilligers en deelnemers motiveren hem om elke dinsdagmiddag aan de slag te gaan.
Cees helpt de deelnemers in de werkplaats, helpt met kramen op- en afbouwen bij feestelijke activiteiten van het Parkhuis en zorgt voor entertainment. Leen herinnert zich nog als de dag van vandaag hoe Cees -verkleed als stadsomroeper- bij de werkplaats kwam binnenlopen. Hij motiveerde hiermee de deelnemers om ’s avonds naar het feest te gaan.
Ook de vrouw van Cees is bekend bij het Parkhuis; zij zingt in het koor o.b.v. Anneke van de Giesen. Cees spreekt hier erg enthousiast over. Door het koor is hij dan ook terecht gekomen bij de werkplaats. Hij is al zo’n tien á twaalf jaar vrijwilliger en begon ooit als barkeeper bij het Parkhuis. Inmiddels houdt de werkplaats hem al een aantal jaren gelukkig.
Ware vriendschap
Wie ook gelukkig is in de werkplaats, is Piet. Voor Piet is de woensdag een belangrijke dag. Hij plant nooit doktersafspraken, want de werkplaats gaat voor. Bij activiteiten is hij actief bij het op- en afbouwen en de draaiorgel.
Piet en Cees kennen elkaar al vanaf 1977 en zijn van Amsterdam naar Dordrecht verhuisd. Bij het schildersbedrijf waar zij elkaar ontmoetten, was Cees de bedrijfsleider. Toen hij met pensioen ging, nam Piet deze functie over.
Dat de twee mannen op elkaar zijn ingesteld, is duidelijk te merken. Er is sprake van een ware vriendschap. Cees stimuleerde Piet drie jaar geleden om mee te komen naar de werkplaats. Inmiddels is hij elke woensdag in de weer met het helpen van de begeleiders en gezelschap houden van de deelnemers.
Herhaling werkt het beste
Volgens Piet werkt herhaling het beste bij de doelgroep. Hij gaat elke woensdag bij een bepaalde tafel zitten. Soms zijn ze de dag vergeten, maar kunnen ze wel vertellen op welke dag Piet komt. Op die manier komen ze dan toch aan de juiste informatie. Mooi is ook dat ze van elkaar leren.
De respons van de deelnemers werkt motiverend volgens Piet. Als hij oudere liederen zingt, stoppen ze spontaan met werken en zingen ze mee. Elke keer zingt hij een couplet meer, waardoor ze het op den duur helemaal kennen. Maar nog belangrijker is natuurlijk dat ze er lol in hebben; zowel Piet als de deelnemers!
Bedankt!
Namens alle wijknetwerkpartners hartelijk bedankt, Leen, Cees en Piet! Jullie vrijwillige inzet in de wijk wordt zeer gewaardeerd! Hopelijk werkt jullie enthousiasme bij velen aanstekelijk!
Benieuwd wie er in februari als KANJER(S) wordt/worden bekroond? Begin februari wordt dit bekend gemaakt op deze wijkwebsite en begin maart in de nieuwe Dubbeldammer.
Meer weten?
MEE DS Team Oost | Wijkcommunicatie Oost: Melissa Pang | T:078-654 97 47 | E: melissa.pang@meedrechtsteden.nl | Samenwerkende wijknetwerkpartners: Gemeente (WGW & Stadsbeheer), Politie, Toezicht, Woningcorporatie Trivire, R-Newt Jongerenwerk, Sociaal Team, Parkhuis, Dubbelmonde