Voor en door buurtbewoners.

Buurtnieuws

Rijksoverheid start met aanpak eenzaamheid onder ouderen

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) kwam met meer dan veertig organisaties overeen samen te werken aan het tegengaan van eenzaamheid. Dat is te lezen in het actieprogramma Eén Tegen Eenzaamheid. Doel is eenzaamheid onder ouderen eerder te signaleren, te doorbreken en tegen te gaan.

Helaas geeft meer dan de helft van de 75-plussers in Nederland aan zich in meer of mindere mate eenzaam te voelen. Dat zijn 700.000 mensen. In Dordrecht zijn veel ouderen te vinden in wijken als Sterrenburg en Dubbeldam. Ook daar wordt samengewerkt om eenzaamheid tegen te gaan. De minister zegt daarover: ‘Indringende cijfers. Daar kunnen we ons niet bij neerleggen. We moeten die samenleving weer aan de praat krijgen. Letterlijk.’
De vele organisaties die betrokken zijn bij het pact voor de ouderenzorg, willen gezamenlijk de zorg voor ouderen verbeteren. Een van de speerpunten daarin is de strijd tegen eenzaamheid.
Bekijk hier de informatie over die landelijke samenwerking.

Weten wat er in jouw wijk gebeurt?
In Sterrenburg en Dubbeldam zetten velen zich in om eenzaamheid tegen te gaan. Denk aan Sterrenburgers voor Sterrenburgers en Dubbeldammers voor Dubbeldammers. MEE verzorgt ‘Je bent niet alleen’ en er is nog veel meer. Resto van Harte verzorgt gezellige maaltijden. En er is nog veel meer. Informatie is ook te krijgen via het Sociaal Wijkteam. Voor Sterrenburgers is dat te vinden in Het Sterrenwiel. Dubbeldammers kunnen terecht bij het Sociaal Wijkteam Stadspolders – Dubbeldam.
Bekijk hier de folder met informatie over het Sociaal Wijkteam of kijk eens op www.swtdordrecht.nl.

Nieuws van dordtcentraal uit uw wijk.

Actueel

Lichtjestocht langs scènes uit het kerstverhaal

DORDRECHT – Protestantse kerk De Wijnstok organiseert zaterdag 15 december voor de zesde keer een lichtjestocht in Dubbeldam. Een spoor van honderden lichtjes vormt een route vanaf De Wijnstok door het Dubbelsteynpark. Kinderen, vaders en moeders, opa’s en oma’s, iedereen is van harte uitgenodigd om samen met een herder op zoek te gaan naar het Koningskind. Langs de route worden verschillende scènes uit het kerstverhaal uitgebeeld. Bij terugkomst staat er in de kerk voor iedereen warme chocolademelk en iets lekkers klaar. Meelopen? Meld je dan aan op www.pkndubbeldam.nl. Hier kun je inschrijven op een vertrektijd naar keuze (vanaf 17.00 uur).

Actueel

Parkhuis kiest voor zonne-energie

DORDRECHT – Op het dak van het Parkhuis aan de Haaswijkweg Oost zijn 480 zonnepanelen geplaatst. Ook op het dak van de Werkplaats aan de Egstraat liggen sinds kort zo’n zestig panelen. En daarnaast komen er op het dak van het Dijckhuis voor het einde van het jaar nog eens 166 zonnepanelen. In totaal leveren deze panelen een jaarlijkse besparing op van 18.000 euro op de elektriciteitsrekening van de zorginstelling. De Werkplaats gaat vrijwel geheel op zonne-energie draaien, de hoofdlocatie voor 10 tot 15 procent en het Dijckhuis voor ongeveer 25 procent.

Actueel

Kweekschoolklas na vijftig jaar weer bijeen

DORDRECHT – Vijftig jaar geleden zaten ze samen op de kweekschool in Dordrecht. Eerst aan de Binnen Walevest, later aan de Hugo van Gijnweg. Inmiddels zijn ze allemaal in de zeventig. Tijd voor een reünie, vonden Ger Sels, Bas de Koning, Ed Hanewinckel. Bijna de complete klas werd opgespoord. Gisteren was het moment van weerzien.